Masło kakaowe spożywcze to składnik doskonale znany cukiernikom i amatorom słodkości. Ten naturalny tłuszcz roślinny, pozyskiwany z ziaren kakaowca, ma delikatny zapach i subtelny smak, który dopełnia wiele słodkich deserów. W naszym artykule opowiemy o zastosowaniu masła kakaowego i podpowiemy, gdzie najlepiej kupować ten wszechstronny składnik.
Niezbędny składnik w cukiernictwie – masło kakaowe
Naturalny tłuszcz kakaowy znajduje szerokie zastosowanie w cukiernictwie. Dodatkowo jest łatwy w obróbce, ponieważ wyróżnia się niskim progiem topnienia. Dodany do deserów i ciast nadaje im aksamitnej konsystencji, która dosłownie rozpływa się w ustach.
Masło kakaowe stosowane jest w takich wyrobach cukierniczych jak:
- Czekolada – to kluczowy składnik pysznej czekolady, który dodaje gładkości i głębi smaku. Sprawia, że czekolada jest przyjemnie krucha, a ponadto służy do jej temperowania (czyli procesu stabilizowania jej struktury, co zapobiega też pojawianiu się białego nalotu).
- Pralinki – masła kakaowego można używać zarówno do formowania pralinek lub figurek czekoladowych, jak i do przygotowania aksamitnego nadzienia. Dodatek ten nadaje pralinkom pożądanej kruchości.
- Masy do tortów i ciast – masło kakaowe można dodawać również do mas do tortów i wypieków. Nadaje im delikatnego posmaku, a masa staje się gładka i aksamitna, a przy tym stabilna.
- Glazura do tortów – bardzo często używa się masła kakaowego do wytwarzania lśniących glazur i polew do tortów. Składnik ten jest ceniony przez specjalistów za łatwość rozprowadzania, ale i szybkie zastyganie, co pozwala utworzyć na powierzchni tortu perfekcyjną glazurę.
Masło kakaowe spożywcze Batavia – gdzie kupić?
Do wytwarzania wypieków na większą skalę potrzebujesz masło kakaowe spożywcze? Hurt będzie najlepszym rozwiązaniem. Kupowanie w ilościach hurtowych jest bardziej ekonomiczne, a zamawianie odpowiedniej ilości produktu umożliwia płynną pracę, bez przestojów.
Jeśli chodzi o masło kakaowe spożywcze sklep Batavia, oferujący składniki cukiernicze najwyższej jakości, jest doskonałym miejscem do zaopatrzenia się w ten produkt. Kupisz tam w 100% czyste masło, które wyróżnia się:
- Naturalnym składem – masło kakaowe nie zawiera sztucznych dodatków ani GMO. Zawarte w nim nienasycone kwasy tłuszczowe są korzystne dla zdrowia.
- Najwyższą jakością – masło jest wytwarzane z wyselekcjonowanych ziaren kakaowca.
- Wszechstronnością – jest to produkt do różnorodnych zastosowań. Nadaje się dla wegetarian i wegan, a zastosowanie znajduje również w kosmetologii.
Masło kakaowe to niezastąpiony składnik – zarówno w kuchni profesjonalnych cukierników, jak i w domowym zaciszu. Najlepiej kupować je w sprawdzonym sklepie, aby mieć pewność co do wysokiej jakości.