Top 5 suplementów diety, które poprawią Twoją dietę wegańską.

Każdego dnia coraz więcej osób decyduje się na stosowanie diety wegańskiej. Jest to często spowodowane takimi czynnikami jak opieka zdrowotna lub szacunek dla życia zwierząt. Ponieważ dieta wegańska powstrzymuje się od spożywania pokarmów pochodzenia zwierzęcego, konieczne jest monitorowanie odżywiania organizmu.
Ogólnie rzecz biorąc, dieta wegańska jest zdrowa, zróżnicowana i bezpieczna. Jednakże, wymagania dnia mogą odwrócić uwagę od rzeczywistej ilości spożywanych składników odżywczych.
Z tego powodu zaleca się przyjmowanie suplementów diety, takich jak te dostępne na stronie dieteticacentral.com. Są one absolutną gwarancją, że otrzymasz niezbędne składniki odżywcze w odpowiedniej ilości.

Witamina B12.



Chociaż istnieją warzywa bogate w tę ważną witaminę, nie są one spożywane regularnie. Tak jest w przypadku grzybów, drożdży i alg. W związku z tym specjaliści zalecają włączenie tego suplementu diety do diety. Niedobór tej witaminy może prowadzić do anemii, uszkodzenia układu nerwowego lub chorób serca. Idealnie, każdy dorosły powinien spożywać 2,4 mcg witaminy B12 każdego dnia.

Żelazo.

Suplementacja żelaza jest niezbędna, nawet w przypadku diety zawierającej pokarmy pochodzenia zwierzęcego. Rola tego składnika odżywczego w organizmie człowieka jest różnorodna. Bierze udział w tworzeniu nowych komórek DNA, regulacji funkcji mięśni i wzmacnianiu układu odpornościowego. Nieregularne spożycie mniej niż 8 mg dziennie może mieć poważne konsekwencje dla zdrowia każdej osoby dorosłej.

Długołańcuchowe omega-3.



Długołańcuchowe kwasy omega 3 są odpowiedzialne za zapobieganie takim problemom jak m.in. zapalenie tkanek, depresja i uszkodzenia oczu. Dlatego tak ważne jest, aby spożywać je prawidłowo. Można go uzyskać w sposób naturalny z soi i orzechów, by wymienić tylko kilka. Aby jednak sprostać wymaganiom organizmu, warto uzupełnić dietę wegańską o te i inne suplementy.

Wapń.



Wapń jest jednym z minerałów niezbędnych do powstania, rozwoju i przetrwania człowieka. Dzienne spożycie wapnia powinno wynosić co najmniej 1.000 mg dziennie. W przeciwnym razie wzrasta ryzyko wystąpienia chorób mięśni, kości i serca.

Białka o wysokiej wartości biologicznej.



Są to białka, których wartość biologiczna przekracza 20 aminokwasów egzogennych. Białka te są odpowiedzialne za ochronę układu odpornościowego i mięśniowego. Problem polega na tym, że wszystkie pokarmy zawierające ten rodzaj białka są pochodzenia zwierzęcego. Tylko nieliczne wegańskie produkty spożywcze, takie jak soja i tofu, zawierają ten rodzaj peptydów.