Smacznie bez mięsa

Dawniej w Polsce często jadło się jarskie dania. Warto wrócić do tej tradycji i korzystać z bogactwa naszych warzyw. To skarbnica smaku i zdrowia.

Bezmięsne dania zawsze warto łączyć ze świeżymi zlotami. Smaku dodają listki bazylii, tymianku, oregano, cząbru i rozmarynu. Doskonale są natki pietruszki i kolendry, a także szpinak. Przed dodaniem ich do potrawy najlepiej je drobno posiekać, a w przypadku ziół rozetrzeć w dłoniach, by puściły sok i oddały jak najwięcej aromatu.

Smak każdego dania bez mięsa podkręca karmelizowana cebula. Można też dodać długo otoczony w piekarniku czosnek. Piecz go w łupinie i potem z niej wyciśnij. Dołóż do zupy, sosu, zapiekanki, kaszy, dań ze strączków czy kuchni azjatyckiej oraz do gulaszu. Dobrym dodatkiem jest też pasta z pieczonej papryki lub bakłażana.

Aby potrawa nie była mdła, dobrze dołożyć do niej trochę sera. Najlepiej sprawdzają się dojrzewające twardo sery krowie, kozie i owczo. Wystarczy zetrzeć lub wkruszyć niewielką ilość i danie nabiera wyrazistości. To się sprawdza, gdy podstawą są przede wszystkim warzywa. Dobra jest też pokrojona na plastry mozzarella i kawałki fety.

Oazą zimowych dań bez mięsa mogą być długo pieczone warzywa korzeniowe. W piekarniku upiec obraną pietruszkę, seler, marchew, brukiew. Są świetne do zup oraz farszów.

Serowa tarta z oliwkami

CIASTO
1 jajko
6 czubatych łyżek mąki
200 g masła
FARSZ
2 czerwone cebule
olej rzepakowy do smażenia
3 łyżki miodu wielokwiatowego
1 camembert
po 70 g sera brie, gorgonzoli i korycińskiego z czarnuszką
50 g koziego sera
4-2 pomidory malinowe
przyprawa do dań kuchni włoskiej
SOS
1 łyżka kaparów
2 łyżki zielonych oliwek
2 łyżki czarnych oliwek
5-6 świeżych listków bazylii
200 g pomidorów
200 g rukoli
3 łyżki oliwy truflowej
sól himalajska, pieprz zielony ziarnisty

Do miski wbijam jajko, dodaję mąkę i masło podzielone na kawałki. Wyrabiam ciasto. Formuje je w kulę i wkładam do lodówki na minimum pół godziny.

Siekam kapary, zielone i czarne oliwki oraz listki bazylii. Wrzucam do miski. Dodaję pomidory i solę do smaku.

Pieprz zielony ucieram w moździerzu i doprawiam nim sos. Ciasto wałkuję na stolnicy oprószonej mąką. Wykładam nim formą do tarty o Sr. 28 cm. Posypuje mąką i nakłuwam.

Formę z ciastem przykrywam pergaminem i wysypuję suchą fasolę jaś. Tak przygotowaną formę wkładam do nagrzanego do 180 st. C piekarnika na mniej więcej 30 min.

Po tym czasie zdejmują fasolę razem z papierem i podpiekam ciasto jeszcze 5 min.

Kroję czerwone cebule w piórka i smażę je na oleju. Gdy się zeszklą, dodaję miód wielokwiatowy. Podsmażam, aż cebule się skarmelizują. Wszystkie rodzaje serów oraz pomidory kroją w piastry.

Na upieczonym spodzie tedy układam sery. Następnie nakładam skarmelizowaną cebulą (część odkładam), a na wierzch plastry pomidora.

Tartą posypuję przyprawą do dań kuchni włoskiej oraz odłożoną cebulą. Wkładam do piekarnika na 20 min. Rukolę polewam oliwą truflową i dokładnie mieszam.

Porcję tarty układam na talerzu, obok nakładam sos i dekoruję danie rukolą.

Warzywa zapiekane w sosie beszamelowym

MARYNATA
3 łyżki prażonych płatków migdałów
1 kalafior
1 brokuł
SOS
1 biała część pora
2 ząbki czosnku
200 g mozzarelli
4 suszone pomidory z ziołami
170 g masła
3 łyżki mąki
1 I mleka
2 łyżki prażonych orzeszków pinii
DO SMAKU
gałka muszkatołowa, pieprz biały, sól morska, liofilizowana natka pietruszki
DO DEKORACJI
6 Świeżo listki czerwonej bazylii

Por kroję na półplasterki, czosnek siekam. Mozzarellę kroję na plastry, suszone pomidory tnę w paseczki.

Do garnka wrzucam masło, dodaję por i czosnek. Całość smażę przez mniej więcej pół minuty, mieszając.

Mąkę przesiewam przez sitko nad garnkiem. Składniki łączę za pomocą rózgi i doprawiam startą gałką muszkatołową. Dolewam mleko i całość mieszam.

Dodaję suszone pomidory oraz część prażonych płatków migdałów. Sos doprawiam pieprzem białym, solę i energicznie mieszam. Na koniec dosypuję liofilizowaną natkę pietruszki.

Na dno naczynia żaroodpornego o wym. 20 x 20 cm wlewam część sosu, układam na nim różyczki kalafiora i brokuła, całość lekko ugniatam i polewam pozostałym sosem. Danie posypuję resztą płatków migdałów, prażonymi orzeszkami pinii i przygotowaną wcześniej mozzarellą.

Zapiekankę piekę w rozgrzanym do 180 st. C piekarniku przez 40 min. Siekam listki bazylii. Gotową zapiekankę posypuję posiekanymi listkami bazylii.