Jak nie tracić za dużo czasu na gotowaniu?

Wszyscy lubimy spożywać pożywne domowe dania, jednak nie każdy z nas ma czas na to, aby codziennie spędzać kilka godzin w kuchni. Okazuje się, że jest kilka dobrych sposobów na to, aby żywić się zdrowo i w sposób urozmaicony a jednocześnie nie poświęcać za dużo czasu na gotowanie.


Planowanie posiłków i zakupów


Aby skrócić czas przeznaczony na gotowanie warto najpierw poświęcić pewną ilość czasu na oraz planowanie posiłków i przygotowanie jadłospisu na cały tydzień. Dzięki temu unikniemy monotonii w kuchni, nie będziemy marnować jedzenia oraz znacząco usprawni my sobie wszelkie prace. Warto więc zacząć od przejrzenia tego co mamy w szafkach i w lodówce i zastanowienia się, co na bazie takich produktów możemy przygotować. Gdy mamy już ustalony jadłospis to kupujemy po prostu brakujące produkty. Zakupy warto organizować w ten sposób, że jedziemy tylko raz w tygodniu na jedne duże zakupy a w trakcie tygodnia ewentualnie robimy jeszcze jedne zakupy uzupełniające produktów świeżych takich jak warzywa i owoce.


Dobry sprzęt kuchenny


Czas spędzany w kuchni możemy skrócić wtedy gdy dobrze zorganizujemy sobie pracę. Bardzo przydatny będzie odpowiedni sprzęt kuchenny. Chodzi tutaj przede wszystkim o ostre noże oraz różne urządzenia, które skrócą nam pracę. Warto więc mieć blender, krajalnice do warzyw, kuchenkę mikrofalową i inne podstawowe akcesoria kuchenne.


Jak sprawnie organizować pracę w kuchni?


Gdy chcemy oszczędzać czas jest niezmiernie ważne aby gotować w dużych blokach czasowych i w dużych ilościach, które można podzielić na porcje i zamrozić. Bardzo dobrym zwyczajem jest przygotowywanie sobie tak zwanej bazy do posiłków. Taką bazą może być na przykład bulion, który gotujemy w dużym garnku a następnie go wekujemy, dzięki czemu dużo szybciej przygotujemy zupy w tygodniu. Jako baza może nam posłużyć także garnek domowego sosu pomidorowego czy odpowiednio przygotowane i ugotowane strączki, poporcjowane i zamrożone. Takie prace przygotowawcze najlepiej wykonywać w dzień wolny czyli w sobotę lub niedzielę. Możemy wtedy na przykład umyć i pokroić wszystkie warzywa a następnie powkładać je do plastikowych lub szklanych pojemników, które będą w lodówce. Dobrym pomysłem jest także przygotowanie większej ilości kotletów z których połowę możemy stworzyć na bieżąco a Drugą połowę możemy zamrozić. Gdy gotujemy dodatki węglowodanowe takie jak kasze czy ryż również warto od razu ugotować ich więcej i podzielone na porcje przechowywać w lodówce. Taką kaszę można będzie wykorzystać na kilka sposobów: jako dodatek do gulaszu, jako część sałatki czy jako przekąskę z warzywami. Dobrym pomysłem na oszczędzanie czasu jest także przygotowywanie zapiekanek w piekarniku, które w zasadzie pieką się same a my w tym czasie możemy zająć się czymś innym.