Apetyt na żeberka

Mięciutkie, odchodzące od kostek mięso żeberek doskonale sprawdzi się jako danie na niedzielny obiad a nawet rodzinne przyjęcie.

Pieczone w ostro-słodkiej marynacie

  • 2,5 kg żeberek łyżka koncentratu pomidorowego
  • łyżka sosu BBQ
  • szklanka piwa karmelowego
  • łyżka musztardy
  • sól
  • łyżka cynamonu
  • pieprz ziołowy
  • majeranek
  • łyżka czosnku granulowanego
  • 1/2 łyżeczki mielonych goździków
  • olej
  • łyżka miodu
  • łyżka ostrej i mielonej papryki

Przygotuj marynatę: w dużym naczyniu wymieszaj koncentrat pomidorowy z piwem, sosem BBQ, musztardą, miodem, cynamonem, ostrą papryką, goździkami, czosnkiem granulowanym, dopraw majerankiem, solą i pieprzem ziołowym.

Żeberka pokrój na większe kawałki (z 4-5 kostkami) i dodaj do marynaty. Dobrze wymieszaj, przykryj i odstaw na noc.

Następnego dnia szybko obsmaż żeberka na silnie rozgrzanym oleju. Przełóż do naczynia żaroodpornego. Polej resztkami marynaty I wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz 30 minut w 200 stopniach. Następnie zmniejsz temperaturę piekarnika do 150 stopni. Żeberka przykryj folią aluminiową i piecz jeszcze 2 godziny. Podawaj z kaszą lub kopytkami i bukietem surówek.

Jagnięce z patelni

  • 8 pojedynczych żeberek jagnięcych
  • 2 gałązki rozmarynu
  • ząbek czosnku
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • sól
  • pieprz
  • cytryna
  • 2 łyżki masła

Na dobrze rozgrzanej patelni bez tłuszczu obsmaż żeberka (po 1 mln z każdej strony). Oprósz solą i pieprzem, dodaj posiekany czosnek. Przykryj mięso pokrywką, zmniejsz płomień i tak smaż 15 minut. Wyjmij z patelni, owiń folią aluminiową.

Do wytopionego tłuszczu dodaj śmietanę. Zagrzej, dopraw. Masło utrzyj z rozmarynem i szczyptą soli. Żeberka podawaj z puree ziemniaczanym, masłem rozmarynowym i sosem śmietanowym.

Zapiekane z fasolą

  • 1 kg żeberek
  • puszka białej fasoli
  • 2 ząbki czosnku
  • zioła prowansalskie
  • 4 łyżki pikantnego ketchupu
  • cebula
  • majeranek
  • pieprz
  • cukier
  • 500 ml passaty pomidorowej
  • słodka i ostra mielona papryka
  • olej

Żeberka pokrój na porcje. Natrzyj solą, pieprzem, majerankiem, posmaruj ketchupem. Odstaw na 3 godz. Następnie obsmaż na oleju. Przelot do blaszki.

Na żeberkach rozłóż fasolę bez zalewy. Passatę wymieszaj z roztartym czosnkiem, posiekaną cebulą. Dopraw solą, cukrem, papryką i ziołami prowansalskimi. Polej żeberka. Piecz 90 min w temp. 200 st.

Wołowe – duszone

  • 12 kawałków żeberek wołowych
  • olej
  • 3 cebule
  • 3 marchewki
  • 3 łodygi selera
  • 750 ml czerwonego wina
  • łyżka koncentratu pomidorowego
  • cynamon
  • kardamon
  • sól
  • pieprz
  • cukier
  • 2 ząbki czosnku
  • majeranek
  • tymianek
  • liście laurowe
  • ziele angielskie

Mięso obsmaż na oleju, zdejmij z patelni a na ten sam tłuszcz wrzuć drobno pokrojone warzywa i również obsmaż. Wymieszaj z koncentratem pomidorowym.

Żeberka dołóż do warzyw. Zalej winem. Dodaj wszystkie przyprawy. Przykryj i na wolnym ogniu duś 2 godziny. Gdy mięso odchodzi od kości, danie jest gotowe. Na koniec ewentualnie ponownie dopraw.