W ostatnich latach weganizm jest trendem, który robi się coraz popularniejszy na całym świecie. O ile wegetarianie nie jedzą tylko mięsa, o tyle weganie rezygnują z wszelkich produktów pochodzenia zwierzęcego. Muszą więc unikać nie tylko mięsi ryb, ale również mleka zwierzęcego, jajek, a nawet miodu, który w końcu jest produkowany przez pszczoły.
Na szczęście przepisy na ciasta obejmują mnóstwo wariantów wegańskich, w których nawet ludzie jedzący produkty pochodzenia zwierzęcego nie odczują zbyt wielkiej różnicy.
Jakich składników można używać do ciast wegańskich?
Weganizm to styl życia, który wyróżnia się wysokim szacunkiem dla zwierząt i środowiska naturalnego. W związku z tym weganie nie jedzą niczego, co powstaje ze zwierząt lub dzięki ich działaniu. W ciastach wegańskich masło musi być zastąpione margaryną wegańską albo olejem kokosowym. Zamiast śmietany używa się jej wegańskiego substytutu, który jest produkowany z nerkowców i mleka roślinnego. Równie dobrze sprawdzi się wysokotłuszczowe mleczko kokosowe. Jeśli przepis na ciasto wymaga jajek, można skorzystać z dostępnych na rynku jaj wegańskich, produkowanych na bazie tapioki, mąki ziemniaczanej, inuliny oraz babki jajowatej.
Najlepsze przepisy na wegańskie ciasta
– Wegańska tarta czekoladowa. Można ją przygotować ze składników tradycyjnych, zastępując masło olejem roślinnym. Koniecznie trzeba pamiętać o tym, aby nie używać czekolady mlecznej, ponieważ mleko nie jest tolerowane przez wegan. Do polewy zamiast śmietany można użyć śmietany wegańskiej lub kremu kokosowego. Całość można udekorować owocami, a z czekoladą idealnie komponują się truskawki i wiśnie.
– Wegański tort z owocami. Ciasta z owocami to zawsze dobry pomysł, tym bardziej jeśli zależy nam na przygotowaniu efektownych i kolorowych tortów. W tej wersji tort przygotowuje się z napoju sojowego, masła roślinnego, wegańskiej białej czekolady oraz owoców leśnych. Całość nie tylko smacznie smakuje, ale też wyjątkowo atrakcyjnie się prezentuje. Tort tego rodzaju znakomicie sprawdzi się w przypadku imprez urodzinowych, na których będą gości nie jedzący produktów pochodzenia zwierzęcego.
– Wegański sernik wiedeński. Smakuje niemal tak samo jak tradycyjny sernik wiedeński, za to weganie nie będą mieli jedząc go żadnych wyrzutów sumienia. Aż trudno uwierzyć, że przygotowuje się go na bazie ugotowanej ciecierzycy, tofu i nerkowców. Z dodatkiem mleczka kokosowego i cukru trzcinowego nabiera unikalnego smaku. Ze względu na walory estetyczne warto dekorować do świeżymi owocami takimi, jak maliny, borówki czy dojrzałe truskawki.
– Wegańska tarta pistacjowa to pomysł na deser, który nie tylko jest smaczny, ale również pięknie wygląda. Sprawdzi się szczególnie w przypadku osób, które uwielbiają orzechy. Przygotowuje się ją zastępując mleko krowie napojem sojowym, a masło olejem kokosowym lub wegańską margaryną. Tatrę wykańcza się gorzką czekoladą i pokruszonymi pistacjami, które pięknie z nią kontrastują i z których można usypać na wierzchu najróżniejsze wzory.