Jak wyposażyć kuchnię – praktyczne wskazówki

Trudno wyobrazić sobie funkcjonowanie kuchni bez zastosowania odpowiednich naczyń i akcesoriów. Przygotowanie nawet najprostszego posiłku wymaga wykorzystania podstawowych narzędzi kuchennych. Osoby kompletujące wyposażenie swojej kuchni lub przeprowadzające się do nowego domu muszą zmierzyć się z zaopatrzeniem we wszystkie potrzebne przybory. Pomoże w tym poniższa lista.

Komplety garnków — czyli absolutny must have naczyń do gotowania i nie tylko

Bez garnków nie ugotuje się w kuchni prawie nic. Dlatego potrzebnych jest przynajmniej kilka sztuk w rozmaitych wielkościach. Niezbędne okażą się: rondel z rączką o pojemności około jednego litra, garnek do gotowania na parze, mały garnek 2-3 litrowy, średni garnek 5 litrowy, a także duży garnek od 8 do 10 litrów. Do smażenia mięs i ryb potrzebne są patelnie duże, z kolei do jajecznicy, omletów i naleśników wystarczą małe modele o średnicy 26 lub 28 cm.

W zaopatrzeniu się w pełen zestaw naczyń do gotowania, smażenia, duszenia i peklowania pomogą komplety garnków dostępne w sklepie internetowym Radochy Gospochy. Warto również wyposażyć się w durszlak oraz pokrywki. Idealne okażą się te z transparentnego żaroodpornego szkła z wyprofilowanym uchwytem.

Akcesoria kuchenne do przyrządzania potraw gorących i zimnych

Oprócz wysokiej klasy zestawów garnków w każdej kuchni powinny znaleźć się przybory pozwalające na przygotowanie potraw zarówno gorących, jak i zimnych. Należą do nich: deska do krojenia, tarka, pojemniki do miksowania i ubijania, pojemniki do przechowywania żywności ze szczelnym zamknięciem, a także pojemniki na przyprawy, szpatułka do wygarniania z misek zmieszanych składników, łyżka cedzakowa, chochelka do zupy, łopatka do przewracania na patelni mięs lub innych produktów, a także miski do łączenia mieszania składników.

Przybory do pieczenia

Stworzenie każdego wypieku wymaga wykorzystania odpowiednich przyborów. W kuchni niezbędne okażą się: formy i blachy do pieczenia, tortownice, wałek do ciasta, stolnica, wykrawacze do ciastek, foremki do muffinek lub babeczek, rękaw dekoratorski, nierdzewna trzepaczka do ubijania, szpatułka cukiernicza, kratka do studzenia ciasta, foremki do ciasteczek oraz pierniczków, miski do mieszania produktów, a także pojemnik do odmierzania proporcji składników.

Komplety sztućców ze stali nierdzewnej

Przygotowywanie dań oraz ich spożywanie jest niemożliwe bez sztućców. Dlatego należy również się w nie zaopatrzyć. Można je kupować pojedynczo, ale wówczas trzeba pamiętać o tym, aby nie pominąć żadnego elementu. Dlatego praktycznym rozwiązaniem okazują się gotowe komplety sztućców od Karl Hausmann, w które można się zaopatrzyć w sklepie internetowym Radochy Gospochy.

Wśród sztućców kuchennych powinny znaleźć się elementy pozwalające na spożywanie posiłków, takie jak: łyżki do spożywania zupy, widelce i noże, łyżeczki do kawy oraz małe widelczyki do deserów. Nie może zabraknąć elementów, które umożliwiają nakładanie i nalewanie posiłków, czyli łyżek – nalewek, szczypców do mięs oraz dużych widelców. Niezbędne okazują się również noże do krojenia, w tym między innymi: nóż szefa kuchni, nóż do krojenia chleba i ciasta, nóż do obierania owoców, warzyw oraz małe nożyki do carvingu, a także ostrzałki do noży.

Serwisy kawowe i obiadowe

Do podawania oraz spożywania dań i napojów niezbędne okazują się liczne naczynia. Wśród nich znajdują się: szklanki, kubki, filiżanki, podstawki, karafki, kieliszki, dzbanki do parzenia kawy lub herbaty, talerze płaskie i głębokie, talerzyki do deserów, pucharki do lodów, półmiski, miski, cukierniczki, sosjerki, dzbanuszki do mleka, a także tace.