metody-gotowania

Metody gotowania, bez jakich nie obejdzie się żaden kucharz

Masz dość przyrządzania posiłków w ten sam sposób każdego wieczoru i chcesz spróbować czegoś innego, aby stworzyć zdrowy i pyszny obiad dla swojej rodziny? Jeśli tak, musisz zapoznać się ze świetnymi metodami gotowania, jakie wymieniamy poniżej, a także z tym, jak łatwo można je zintegrować z codziennym życiem.

Grillowanie

Grillowanie to szybki i wygodny sposób przyrządzania posiłków. Termin „grill” zwykle kojarzy się z gotowaniem hamburgerów i steków podczas grilla na świeżym powietrzu.

Grillować można na różne sposoby:

  • Węgiel drzewny
  • Grill elektryczny
  • Grill gazowy
  • Drewno

Metoda ta wymaga tylko minimalnego dodania tłuszczu, a i tak wszystko będzie soczyste i delikatne.

Gotowanie na parze

Gotowanie na parze to jedna z najzdrowszych nowych metod w kuchni. Gotowanie jedzenia w parze wodnej nad wrzącą wodą pozwala potrawie dusić się we własnych sokach. Ponadto, zarówno mięso, jak i warzywa, zachowają wiele ze swoich wartości odżywczych.

Gotowanie na parze oferuje też inne wspaniałe korzyści:

  • Żywność gotowana na parze jest łatwiejsza do strawienia niż potrawy przygotowywane innymi metodami.
  • Zmniejsza zużycie oleju kuchennego.
  • Pozwala na gotowanie kilku potraw w tym samym czasie bez mieszania zapachów i smaków (o ile gotujemy produkty osobno).
  • Mniejsza ilość przydatnych przyborów kuchennych niż przy innych metodach gotowania. A to także oznacza łatwiejsze czyszczenie.

Kuchenka mikrofalowa

Jeśli chodzi o alternatywne metody gotowania, za najwygodniejsze uważa się gotowanie w kuchence mikrofalowej. Taki sposób zapewnia najkrótszy czas przyrządzania, ponieważ gotuje potrawy od środka na zewnątrz. Możemy podgrzewać w mikrofalówce prawie wszystko – od typowych dań mięsnych i warzywnych po jajecznicę, ryż i mrożonki. Kuchenka mikrofalowa pomaga zachować składniki odżywcze, zwłaszcza w warzywach. Może też zaoferować pożywny posiłek przy minimalnym przygotowaniu i sprzątaniu.

Pieczenie

Pomimo że pieczenie jest dość tradycyjną metodą gotowania, nowe postępy zrewolucjonizowały ten proces. Pieczenie to wystawianie żywności na działanie suchego ciepła konwekcyjnego w zamkniętym środowisku, które zatrzymuje wilgoć i przyrumienia naczynie na zewnątrz. Metoda ta jest często używana przy wyrobie chleba, ciastek i deserów. I pozwala używać piekarnika do łatwego przyrządzania mięsa i warzyw.

En papillote

En papillote (albo „papierem”) to francuska metoda gotowania, w której żywność wkłada się do zamkniętej torebki i piecze. Dzięki temu zatrzymuje składniki odżywcze i zachowuje smak. Jest idealna w przypadku ryb, chudego mięsa oraz innych produktów, które przy innych metodach mogłyby stać się bardziej suche.