kuchnia-hiszpanska

Najlepsze dania z kuchni hiszpańskiej

Jeśli chcemy poznać kulturę kulinarną Hiszpanii, powinniśmy spróbować poniższych potraw. Są to jedne z najlepszych dań w kuchni hiszpańskiej, które zachwycą nasze zmysły i zapewnią iście uduchowione doznania!

Gazpacho

Jak wiadomo, hiszpańska kuchnia zagościła w sercach milionów ludzi na całym świecie. A jedną z odpowiedzialnych za ten sukces potraw jest gazpacho, czyli chłodna zupa pomidorowa ze świeżych hiszpańskich pomidorów, czosnku, cebuli itp. Danie to jest bardzo zdrowe. Dlatego, jeśli odwiedzamy Hiszpanię latem, koniecznie musimy go spróbować.

Najlepsze gazpacho serwują na południu Hiszpanii.

Paella

Ażeby skosztować najlepszych hiszpańskich potraw mięsnych, warto wypróbować paellę, która jest daniem na bazie ryżu. W przypadku tego hiszpańskiego jedzenia zazwyczaj eksperymentuje się z przepisami, dzięki czemu jest to bardzo popularne i fascynujące danie. Często składa się z kurczaka i fasoli. Aczkolwiek przyrządza się je także z owocami morza, kaczką, węgorzem itd. Jest to tradycyjna kuchnia hiszpańska.

Najlepszą paellę serwują w Walencji.

Hiszpańska tortilla

Jeśli lubimy omlety, to pewnie z przyjemnością dowiemy się, że Hiszpanie również je uwielbiają. Co więcej, mają też swoją własną ich wersję. Jedna z najłatwiejszych hiszpańskich potraw, czyli tortilla, przygotowywana jest z jajek, ziemniaków i cebuli przyrządzanej na oliwie z oliwek. Faktem jest, że w Hiszpanii znajdziemy wiele odmian tortilli.

Najlepsze tortille serwują w Madrycie.

Pisto

Pisto to hiszpańska wersja ratatouille, która zwykle jest podawana jako dodatek do mięsa lub przystawka. Cebula, czosnek, papryka, pomidory i cukinia są smażone na oliwie z oliwek i tworzą smaczną hiszpańską kuchnię wegetariańską. Tę smaczną potrawę można namierzyć głównie w małych miasteczkach i wioskach.

Najlepsze pisto serwują w La Mancha w Madrycie.

Gambas Al Ajillo

Kluczowe cechy kuchni hiszpańskiej to świeże składniki, naturalne smaki i prostota wykonania. Wszystkie te zalety można łatwo znaleźć w gambas al ajillo, które składa się z hiszpańskich krewetek lekko ugotowanych na oliwie z dodatkiem chilli i czosnku. Z kolei silny aromat tej potrawy sprawi, że definitywnie będziemy mieć nią ochotę.

Najlepsze gambas al ajillo serwują w Madrycie.

Chorizo

Jesto to jedna z ulubionych potraw Hiszpanów. Chorizo ​​to wędlina o słodkim i pikantnym smaku. Danie przyrządzane jest z wieprzowiny i wędzonej papryki, co nadaje mu czerwony kolor i ułatwia jego identyfikację. Jest to obowiązkowa potrawa dla każdego miłośnika hiszpańskiej kuchni.

Najlepsze chorizo serwują w Barcelonie.

Patatas bravas

Zróżnicowana w smaku na terenie całego kraju, ta potrawa jest jednym z najchętniej wybieranych dań w kuchni hiszpańskiej. Sos Bravas, zwykle zawierający smażone ziemniaki, zawiera też w sobie słodko-pikantne ziele angielskie. Jest to kolejna hiszpańska kuchnia wegetariańska, której nie można przegapić.

Najlepsze patatas bravas serwują w Barcelonie.

Krokiety

Te przepyszne krokiety z kremowym serem wyniosą nas na znacznie wyższy poziom smakowej euforii. Delikatesy te można znaleźć w całej Hiszpanii i są dostępne w wielu odmianach i unikalnych hiszpańskich smakach. Przygotowany z peklowanej szynki, dorsza i sosu beszamelowego, przepis na to danie jest zwykle utrzymywany w tajemnicy przez lokalnych kucharzy.

Najlepsze krokiety serwują w Madrycie.

Jeżeli gustujemy w kuchni hiszpańskiej, ale nie mieliśmy jeszcze okazji do wypróbowania powyższych specjałów, powinniśmy jak najszybciej nadrobić te zaległości. Ponadto, wymienione potrawy przypadną również do gustu wszystkim osobom, które dopiero zaczynają przygodę z tajnikami kuchni hiszpańskiej.