Wakacje nad morzem wielu osobom kojarzą się z aromatyczną, świeżą rybą podaną z chrupiącymi frytkami i zestawem surówek bądź miękkimi goframi z dodatkiem bitej śmietany i owoców.
Co jada się nad polskim morzem? Poniżej przepisy, które pozwolą Ci odtworzyć w domowej kuchni dania, które uwielbiają nadbałtyccy plażowicze.
Dania z nadmorskich restauracji
Poniższy przepis na danie serwowane nad polskim morzem sprawi, że zachwycisz domowników i gości. Warunkiem jednak jest wybór wysokiej jakości, świeżej ryby i odpowiednie przyprawienie.
Ryba w panierce z zestawem surówek
Przygotowania rozpocznij od zakupów. Lista produktów:
- kilka sztuk filetów rybnych, na przykład mintaj, dorsz bądź łosoś,
- bułka tarta, mąka, jedno jajko – do przygotowania panierki,
- przyprawa do ryb,
- marchew, kapusta pekińska, świeży ogórek, kukurydza, sos sałatkowy, koperek, cytryna,
- mrożone frytki bądź cząstki ziemniaczane.
Filety rybne myjemy pod bieżącą wodą, osuszamy ręcznikiem papierowym i obficie przyprawiamy przyprawą, odstawiamy na kilka minut. Tymczasem nagrzewamy patelnię z olejem bądź frytkownicę. Warzywa myjemy, szatkujemy. Z kapusty, kukurydzy i ogórka przygotowujemy surówkę, skrapiamy sokiem z cytryny i dodajemy połowę sosu sałatkowego. Tak samo postępujemy z marchewką. Ucieramy i skrapiamy sokiem z cytryny. Obie surówki przekładamy do miseczek.
Rybę panierujemy w roztrzepanym jajku i mieszance mąki z bułką tartą. Smażymy na patelni do uzyskania złotego koloru. Ziemniaki lub frytki pieczemy w piekarniku bądź frytkownicy. Na talerzu układamy frytki, gotową rybę i zestaw surówek. Całość solimy, a na kawałku ryby układamy plaster cytryny.
Chrupiące gofry
Gofry to oprócz lodów najpopularniejszy wakacyjny przysmak. W kilka chwil możesz samodzielnie przygotować gofry i podać z ulubionymi dodatkami.
Lista składników:
- dwie szklanki mąki pszennej,
- pół szklanki cukru,
- szklanka mąki,
- 4 całe jajka,
- pół kostki roztopionego masła,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- szklanka mleka.
Wszystkie składniki oprócz białek umieszczamy w misie miksera i mieszamy do uzyskania gładkiej masy. Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę i delikatnie dodajemy do przygotowanego wcześniej ciasta. Pieczemy w nagrzanej gofrownicy.
Dania znane znad morza nie wymagają wielu umiejętności kulinarnych. W kilka chwil możesz odtworzyć ulubiony posiłek w domowym zaciszu.