Co zamiast białego cukru? Twórz zdrowsze śniadania z tymi produktami

Twoja rodzina najchętniej jada śniadania na słodko, a Ciebie coraz bardziej martwi duża ilość białego cukru dodawana do porannych potraw? Śniadania wcale nie muszą obfitować w ten składnik! Jeżeli domownicy wolą kaszki, owsianki, naleśniki czy koktajle na słodko, wykorzystaj opisane w tekście produkty. Dzięki nim Wasze śniadania będą zdrowsze, ale pozostaną słodkie.

Liofilizowane owoce w proszku

Dobrym pomysłem na zdrowy zamiennik białego cukru są owoce liofilizowane. Jeśli głównym celem dodania liofilizatu do posiłku ma być nadanie mu słodkiego smaku, wybieraj owoce, które z natury są najsłodsze. Postaw na liofilizowanego banana lub ananasa. Zwróć jednak uwagę na to, by liofilizat zawierał 100% owoców, bez dodatku cukru. Co ważne, owoce w takiej formie mają podobną zawartość witamin oraz składników mineralnych, co świeży banan czy ananas. Oprócz naturalnej słodyczy wzbogacą zatem śniadanie również pod względem odżywczym. Dodatek liofilizowanych owoców w kaszce, jogurcie czy koktajlu sprawia ponadto, że stają się one smaczniejsze i kolorowe.

Karob w proszku

Jeśli smakami, które wiodą prym w czasie rodzinnych śniadań są cukier i czekolada, spróbuj wprowadzić do kuchni karob w proszku. Produkt ten powstaje w wyniku zmielenia strąków drzewa karobowego. Karob jest naturalnie słodki, a jego smak może kojarzyć się z kakao – dlatego bardzo chętnie sięgają po niego zarówno dorośli, jak i dzieci. Jakby tego było mało, karob zawiera też wiele odżywczych składników mineralnych, jak wapń czy potas, a także witaminy z grupy B.

Sproszkowane daktyle

Kolejna z naszych propozycji na zdrowe zamienniki białego cukru to sproszkowane daktyle. Te owoce w formie suszonej są wyjątkowo słodkie, a ich słodycz pochodzi prosto z natury. Łyżeczkę sproszkowanych daktyli ekologicznych możesz dodać do kielicha blendera w czasie przyrządzania śniadaniowego koktajlu. Warto dodawać je również do masy na naleśniki albo gofry, a także do ciast i ciasteczek. Poza naturalną słodyczą daktyle wzbogacą posiłki m.in. o błonnik pokarmowy oraz potas.