nalesniki

Przepis na puszyste naleśniki amerykańskie

Łatwe w przyrządzeniu, te puszyste naleśniki amerykańskie to najlepszy przepis na naleśniki, jaki można znaleźć. Wystarczy sześć składników i dwie minuty przygotowania, aby uzyskać obfite i puszyste naleśniki bez żadnego wysiłku.

Składniki

Oto, czego potrzebujemy do przygotowania puszystych naleśników amerykańskich:

Mąka uniwersalna

Użyjmy zwykłej, uniwersalnej mąki.

Proszek do pieczenia

To jest środek spulchniający, który sprawi, że naleśniki wyrosną. Nie należy go pomijać, a przed użyciem dokładnie sprawdzić datę ważności.

Cukier

Jest używany głównie jako słodzik w naleśnikach, ale ma również udział w konsystencji. Jeśli ze względów zdrowotnych chcemy pominąć cukier, możemy to zrobić.

Sól

Sól nie tylko wzmacnia smak, ale również wpływa na kruchość naleśników.

Mleko

Ażeby uzyskać najlepsze wyniki, zalecamy stosowanie mleka pełnego lub 2%.

Roztopione masło (lub olej roślinny)

Do naleśników warto używać roztopionego masła niesolonego. Nadaje im subtelny orzechowy smak. Zamiast roztopionego masła możemy również użyć oleju roślinnego o neutralnym smaku.

Jajko

Jajko sprawia, że ​​naleśniki stają się wilgotne i delikatne. Ażeby uzyskać bardziej puszyste naleśniki, użyjmy jajka o temperaturze pokojowej (a nie schłodzonego).

Ewentualne dodatki

Możemy również podkręcić ciasto naleśnikowe nutą cynamonu lub odrobiną ekstraktu waniliowego.

Przygotowanie

Wszyscy uwielbiamy puszyste naleśniki, ale czasami wychodzą nam płaskie i cienkie. Oto jak w kilku prostych krokach przyrządzać je prawidłowo:

Wszystkie suche składniki mieszamy w misce.

Mokre składniki ubijamy w osobnej misce, następnie dodajemy do nich składniki suche i mieszamy, aż się połączą (nie przesadzajmy z mieszaniem). Następnie odstawiamy ciasto na minutę lub dwie. Pozwoli to aktywować się proszkowi do pieczenia, co sprawi, że naleśniki będą puszyste.

Rozgrzewamy olej lub masło na patelni, a po podgrzaniu wlewamy 2-3 łyżki ciasta na każdy naleśnik, upewniając się, że naleśniki się nie rozlewają. Smażymy przez minutę, aż będą puszyste. Następnie odwracamy i smażymy przez kolejną minutę. I gotowe! Oto idealne, puszyste naleśniki amerykańskie!

Doskonały sposób na przyrządzenie puszystych naleśników amerykańskich

Nie należy mieszać ciasta zbyt mocno. Kiedy dodajemy mokre składniki do suchych, mieszajmy, aż się połączą, nie więcej. Zagwarantuje nam to puszyste naleśniki. Podczas nadmiernego mieszania gluten w mące może tworzyć elastyczne pasma, co skutkuje gęstszą teksturą, jak guma do żucia.

Przed użyciem ogrzać jajka do temperatury pokojowej.

Odstawmy ciasto na kilka minut przed pieczeniem naleśników.

Użyjmy patelni zapobiegającej przywieraniu (albo grilla elektrycznego).

Smażmy na małym lub średnim ogniu i upewnijmy się, że podczas smażenia naleśników ciepło rozprowadza się równomierne na patelni. Bardziej puszyste naleśniki są wynikiem powolnego smażenia.

Lekko posmarujmy patelnię olejem roślinnym lub sprayem zapobiegającym przywieraniu.

Idealny obrót! Ażeby idealnie obrócić naleśniki, nie spieszmy się z nimi. Będziemy wiedzieć, że naleśniki są gotowe, gdy zaczną tworzyć się na powierzchni bąbelki z ciasta. Ażeby uzyskać idealny obrót bez przesuwania się ciasta, pamiętajmy, aby wsunąć łopatkę do samego końca i odwrócić ją szybkim, pewnym ruchem.

Co podawać do naleśników?

Jest tak wiele sposobów, aby cieszyć się naleśnikami i sprawić, żeby śniadanie zamieniło się w ucztę! Oto kilka opcji do rozważenia:

Syrop klonowy

Naleśniki i syrop klonowy to najlepsze połączenie. A z racji tego, że naleśniki te są tak puszyste, natychmiast wchłaniają syrop klonowy, nadając całości subtelnej słodkości.

Świeże jagody

Sprawdzą się wszystkie jagody, takie jak truskawki, maliny, jeżyny, borówki itd.

Banany

A jeśli chcemy jeszcze bardziej podkręcić smak banana, możemy go wcześniej skarmelizować masłem, cukrem i wanilią (lub cynamonem).

Płatki czekoladowe

Można dodać je na wierzch do gotowych naleśników albo podczas smażenia. Dzięki tej drugiej opcji będziemy mieć pewność, że płatki czekoladowe rozłożą się równomiernie.

Masło orzechowe

Pysznym rozwiązaniem jest dodanie na ciepłe naleśniki odrobiny masła orzechowego, masła nerkowca albo masła migdałowego. Krok ten sprawi, że ​staną się bardzo pożywne i będą miały bardziej wyrazisty smak.

Orzechy

Migdały, orzechy włoskie, orzechy laskowe itd. Faktem jest, że orzechy nadają naleśnikom chrupiącą konsystencję.

Tak pyszne śniadanie możesz również popić bardzo smacznym i pożywnym smoothie. Tutaj zapoznasz się z przepisami na fantastyczne koktajle.