zdrowe-serce

Najgorsza żywność dla zdrowia serca

Jeśli chodzi o choroby serca, zrobimy prawie wszystko, aby ich uniknąć. Jednakże czasami najlepszym sposobem na zmniejszenie ryzyka nie jest robienie czegoś, tylko nierobienie. Dotyczy to zwłaszcza diety. Faktem jest, że nasza dieta może mieć duży wpływ na serce.

W rzeczywistości niektóre pokarmy mogą zwiększać ryzyko chorób serca, udaru lub przedwczesnej śmierci.I są szanse, że spożywamy te produkty każdego dnia.

Zaraz sprawdzimy, jakie są najgorsze rodzaje żywności dla naszego serca – i przedstawimy kilka zdrowych alternatyw.

Żywność zwiększająca ryzyko chorób serca

Nowe badanie opublikowane w The British Medical Journal wykazało, że spożywanie rafinowanych ziaren może być szkodliwe dla serca. Ziarna rafinowane są również znane jako węglowodany proste lub węglowodany przetworzone – są to ziarna, które mają usunięte części włókniste i azotowe.

W ciągu ostatnich 16 lat konsumpcja zbóż rafinowanych osiągnęła ekstremalny poziom na całym świecie. Z tego względu naukowcy starali się przeanalizować, w jaki sposób te proste węglowodany wpływają na zdrowie prawie 140 tysięcy pacjentów.

Okazało się, że ponad siedem porcji rafinowanych ziaren dziennie wykazywało:

  • 47 procent wyższe ryzyko udaru mózgu
  • 33 procent wyższe ryzyko chorób serca
  • 27 procent większe ryzyko przedwczesnej śmierci

Oznacza to, że spożywanie białego chleba, makaronu, płatków śniadaniowych, krakersów i rogalików może wysłać nas na spotkanie z Ponurym Żniwiarzem wcześniej, niż się tego spodziewamy.

Zdaniem ekspertów rafinowane ziarna zwiększają poziom trójglicerydów we krwi – znanego czynnika ryzyka chorób serca.

Dowiedz się także, dlaczego nie należy pomijać śniadania.

Zdrowe alternatywy

Więc zamiast spożywać rafinowane ziarna, napełnijmy talerz zdrowymi alternatywami, takimi jak:

  • Chleb pełnoziarnisty lub wieloziarnisty
  • Brązowy ryż
  • Jęczmień
  • Komosa ryżowa
  • Otręby zbożowe
  • Owsianka

Te „dobre” węglowodany napełnią nas bez zwiększania ryzyka chorób serca!