Jak przygotować fit zupę z cukinią?

Cukinia to wspaniałe, szybko rosnące warzywo. Nawet jeśli nie ma możliwości uprawy jej w ogródku, jej zakup nie będzie dużym obciążeniem, ponieważ cukinia jest niedroga i sprzedawana przez cały rok. Korzyści płynące z tego warzywa zostały już dawno ustalone przez naukowców.

Pulpa z cukinii jest łatwo wchłaniana przez organizm, jednocześnie nasycając ją żelazem, fosforem, wapniem, witaminą C i różnymi substancjami biologicznie czynnymi. Pektyny korzystnie wpływają na pracę wątroby, błonnik zapobiega zaparciom i wspomaga oczyszczanie, sok warzywny działa moczopędnie. Z cukinii można przyrządzić wiele różnych potraw.

Zupa fit z cukinii

Do przygotowania zupy według tego przepisu oprócz cukinii potrzebne będą również inne warzywa. Dzięki ich połączeniu danie okaże się maksymalnie zdrowe i smaczne.

Składniki

  • młoda cukinia – 1 szt.;
  • pomidory – 3 szt.;
  • papryka – 1 szt.;
  • ziemniaki – 2 szt.;
  • marchewki – 1 szt.;
  • cebula – 1 szt.;
  • kalafior – 200 gramów;
  • koperek i pietruszka – mała wiązka;
  • sól i przyprawy do smaku;
  • bulion warzywny lub drobiowy – 1,5 l;
  • olej roślinny – 1 łyżka

Przygotowanie 

W garnku podsmażamy na łyżce oliwy pokrojoną w kostkę marchewkę, posiekaną cebulę, wymieszać i smażyć 10 minut. Następnie dodaj cukinię, ziemniaki, paprykę i pomidory pokrojone w kostkę, a także kalafior, rozłożony na osobne różyczki.

Dodaj sól, przyprawy i wlej bulion. Następnie gotuj przez godzinę. 3-5 minut przed końcem gotowania zupę doprawiamy posiekanymi ziołami. Cukinia jest prostym i wdzięcznym warzywem do przygotowania. Dodatkowym atutem tego warzywa są jego wartości odżywcze i smakowe, dzięki którym utrzymanie kondycji i sylwetki nie będą udręką.

źródło: pikantna.pl – portal z interesującymi przepisami na zdrowe posiłki