Obecnie coraz większa liczba klientów decyduje się na wybór zdrowej ekologicznej żywności. Sporo osób jednak nadal nie ma pojęcia, co to w ogóle oznacza, że dany produkt jest zdrowy czy ekologiczny, ani też czym się różni od pozostałych artykułów.
Czym jest zdrowa żywność?
Tak właściwie to czym jest ta zdrowa i ekologiczna żywność? Co skrywa się pod tymi pojęciami? Zdrową czy też ekologiczną żywność obejmują artykuły spożywcze, które charakteryzują się tym, że są naturalne i podczas ich produkcji nie stosowano żadnych szkodliwych substancji, takich jak nawozy sztuczne, a później i konserwanty, polepszacze smaku i sztuczne barwniki. Zdrowa żywność to więc nic innego jak produkty naturalne z upraw ekologicznych lub artykuły składające się z kilku produktów, pochodzących z upraw BIO. Podczas wytwarzania takich artykułów nigdy nie stosuje się szkodliwych czy konserwujących substancji, za to często korzysta się z tradycyjnych i przede wszystkim zdrowych metod oraz przepisów, dzięki którym można uzyskać znakomity smak, piękny wygląd, odpowiedni kolor oraz cenne wartości odżywcze.
Jakie produkty można kupić w sklepie ze zdrową żywnością?
W miejscach takich jak sklep ze zdrową żywnością można znaleźć różne kategoria ze zdrowymi i ekologicznymi produktami, takich jak:
- owoce i warzywa z upraw BIO;
- pieczywo oraz wypieki z naturalnych artykułów;
- gotowe dania, a także miody, mąka, orzechy, pasty i inne smarowidła do chleba itd.
Takie artykuły jak warzywa i owoce powstają wyłącznie według ekologicznych zasad, czyli bez wszelkich szkodliwych i sztucznych substancji, takich jak pestycydy, nawozy i środki ochrony roślin. Podczas uprawy takiej żywności nie stosuje się również środków, które mają na celu przedłużenie trwałości produktu (konserwantów) – z tego też powodu jedzenie kupowane w takich miejscach jak sklep ze zdrową żywnością ma niezwykle krótki termin przydatności do spożycia.
Jak ekologiczna żywność wpływa na organizm?
Zdrowe, ekologiczne artykuły spożywcze są źródłem cennych wartości odżywczych – z tego też powodu stanowią lek na wiele różnych dolegliwości oraz schorzeń. Wiele badań, które do tej pory przeprowadzono, wykazały, że zdrowe jedzenie w codziennym menu ma wiele zalet, między innymi obniża ryzyko wystąpienia otyłości czy cukrzycy typu II. Ekologiczna zdrowa żywność, zwłaszcza taka jak owoce, warzywa, zboża, ryby czy orzechy dostarczają ludzkiemu organizmowi cennych witamin, minerałów, kwasów tłuszczowych i błonnika. Tego rodzaju elementy mają zbawienny wpływ na człowieka – pozwalają zachować dobre zdrowie i dobre samopoczucie, a także umożliwiają uniknięcie chorób układu krążenia czy zmniejszają też ryzyko zachorowania na nowotwory różnego typu.
Jak się rozpoznaje ekologiczne produkty spożywcze?
Zdrowe produkty, które wytwarza się w ekologiczny sposób, można rozpoznać na dwa sposoby. Pierwszym jest półka, w wielu sklepach i stronach internetowych można znaleźć półkę czy kategorię, w której wszystkie produkty żywnością są ekologiczne. Ponadto takie artykuły się oznaczone specjalnymi informacjami czy symbolami na opakowaniu.