Pączki idealne na karnawał – dwa przepisy

Czas karnawału kojarzy się nie tylko z radosną zabawą, ale również pysznymi słodkościami, które właśnie teraz smakują najlepiej. Pączki są jednym z symboli karnawału a w tłusty czwartek zjadamy ich całe mnóstwo. W tym roku przyrządź je samodzielnie i w niebanalny sposób – podstawą do ich przygotowania będzie ciasto z mąki pszennej i serka mascarpone. A jeśli masz ochotę na jeszcze więcej, koniecznie wypróbuj drugi przepis – na niewielkie pączki z mąki i serka homogenizowanego. Pyszne oraz łatwe do przygotowania – czego chcieć więcej?

Pączki z mascarpone

Te pączki przygotujesz z takich składników: 250g serka mascarpone, półtorej szklanki mąki pszennej, dwa jajka, łyżka cukru pudru, płaska łyżeczka proszku do pieczenia, szczypta soli, po łyżce cukru oraz cukru pudru, łyżeczka wódki oraz 700 ml oleju do smażenia.

Do miski z serkiem mascarpone wbij jajka, wsyp mąkę, proszek do pieczenia, cukier puder i sól, wlej też wódkę. Zacznij mieszać ciasto – gotowe powinno mieć gęstą konsystencję i być lekko klejące. W garnku rozgrzej olej i wrzuć mały kawałek ciasta – jeśli wypłynie i zacznie się smażyć, to znak, że można smażyć pączki. Za pomocą natłuszczonych olejem dłoni formuj niewielkie, kilkucentymetrowe kulki z ciasta, które następnie wrzucaj po kilka na rozgrzany olej. Pączki smaż przez pięć minut, obracając co jakiś czas tak aby smażyły się równomiernie. Usmażone przełóż na papierowy ręcznik tak aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu. Gotowe obsyp cukrem pudrem.

Mini pączki z serka homogenizowanego

Do przygotowania tych mini pączków będą potrzebne: 250 g serka homogenizowanego (może być waniliowy), 220 g mąki pszennej, dwa jajka, łyżeczka proszku do pieczenia, olej oraz cukier puder.

Przygotowania zacznij od wbicia do miski jajek, dodaj serek homogenizowany. Składniki dokładnie zmiksuj. Wsyp mąkę i proszek do pieczenia, całość wymieszaj. Z otrzymanej masy uformuj małe pączki, które od razu wrzuć na rozgrzany olej. Smaż po kilka minut z obu stron a gdy pączki nabiorą złocistego koloru wyjmij je i przełóż na papierowy ręcznik aby oddały nadmiar tłuszczu. Gotowe pączki także obsyp cukrem pudrem. Smacznego!