Najlepsze pierogi sezonowe

Gotowanie z wykorzystaniem sezonowych produktów to najlepszy sposób na oszczędzanie. Sezonowe produkty, takie jak na przykład jagody zazwyczaj są bardzo tanie i pozwalają przygotować najróżniejsze posiłki niewielkim kosztem. Jedną z takich potraw, które warto gotować w odpowiednim sezonie są pierogi z jagodami.

Jak przygotować pierogi?

W internecie znajdziemy wiele przepisów na pierogi. My zainspirowaliśmy się przepisem z portalu kebab.pl. Jak więc je przygotować? Przygotowanie pierogów dla całej rodziny wcale nie musi być skomplikowane, a z pewnością pozwoli odczuć ogromną satysfakcję. Do zrobienia idealnego ciasta na pierogi wystarczy zaledwie kilka podstawowych składników. Najważniejsza jest mąka, żółtko jaja, oliwa oraz ciepła woda. Wszystkie składniki należy ze sobą połączyć w odpowiednich proporcjach, a następnie zagnieść. Ciasto będzie gotowe, gdy wszystkie składniki zostaną połączone w spójną i gładką masę. Po zagnieceniu ciasta należy je odłożyć na chwilę na bok i zająć się przygotowaniem farszu. Najlepszy przepis na pierogi z jagodami zawiera również twaróg oraz świeże listki mięty. Twaróg należy rozgnieść widelcem, a listki mięty zerwane z krzaczka posiekać bardzo drobno. Po wymieszaniu twarogu z miętą trzeba przygotować jagody. Te zerwane prosto z leśnego krzaczka wymagają dokładnego wypłukania. Jagody do farszu należy dodać bardzo ostrożnie, aby ich nie rozgnieść. Po przygotowaniu całego farszu można wrócić do odstawionego na bok ciasta.

Pierogi zlepione z farszem należy zagotować w gorącej i osolonej wodzie z dodatkiem łyżki oleju lub oliwy. Gotowanie domowych pierogów nie trwa zbyt długo. Gdy tylko pierogi wypłyną na powierzchnię można wyjąc je na talerz. Pierogi z jagodami zdecydowanie najlepiej smakują delikatnie posypane cukrem i polane jogurtem naturalnym. Gotowanie z wykorzystaniem produktów sezonowych to najlepszy sposób na ograniczenie wydatków na zakupy spożywcze, a także przygotowywanie różnych posiłków.