Przyprawy mają wiele zalet i nie chodzi tu tylko o walory smakowe. Przeczytaj nasz artykuł i dowiedz się jakie właściwości mają przyprawy i gdzie kupić mieszankę przypraw.
Co dają przyprawy?
Przyprawy znane są ludzkości od setek, jeśli nie od tysięcy lat. Używane w czasach, kiedy nie było tak znanych wzmacniaczy smaku i aromatów, zyskiwały coraz większą popularność, którą cieszą się do dziś. Obecnie w zasadzie każdy kucharz nie wyobraża sobie gotowania bez przypraw. Dzieje się tak dlatego, że przyprawy mają szereg zalet.
Przede wszystkim ubogacają i wzmacniają aromat potrawy, a niekiedy także wydobywają z poszczególnych składników jedzenia dodatkowe smaki. Mogą być zarówno dodatkiem i przysłowiową kropką nad „i”, jak również grać główną rolę w potrawie. Wiele zależy od tego co gotujemy i jaki efekt chcemy osiągnąć.
Drugi aspekt to kwestie zdrowotne. Wiele przypraw ma sporo właściwości leczniczych lub wspomagających działanie naszych narządów. Zioła i przyprawy potrafią wspomagać trawienie, niwelować bóle brzucha, wzdęcia, pomagać w różnych schorzeniach ze strony układu trawiennego.
W związku z powyższym można stwierdzić, że przyprawy mają właściwości wspomagające trawienie, ale i przeciwzapalne oraz antyoksydacyjne.
Oprócz tego przyprawy wzmacniają smak i aromat potraw, ale również wzbogacają ich wygląd. Mogą również wpływać na konsystencję potraw. Przykład? Kurkuma, która oprócz właściwości leczniczych, dodana do zupy dyniowej, sosu czy ryżu, zabarwi potrawę na piękny słoneczno-żółty kolor.
Przyprawy i ich właściwości
Choć przyprawy dosypywane są do potraw w niewielkiej, niekiedy wręcz symbolicznej ilości, mają one duży wpływ na finalny smak potrawy. Rzutują też na to, ile ich trafi do naszego organizmu i co organizm dla siebie z tego wyciągnie. Chcąc wymienić chociaż kilka, wśród przypraw o dobrych właściwościach znajdują się między innymi:
- bazylia – łagodzi gazy, wzdęcia i problemy żołądkowo-jelitowe
- cynamon – obniża poziom ciśnienia krwi, pomaga w leczeniu zatruć pokarmowych
- imbir – działa na stany zapalne, reumatyczne, astmę oraz na schorzenia układu pokarmowego
- koper – leczy zgagę, kolkę i nadmierność gazów
- oregano – działa wykrztuśnie, przeciwbiegunkowo, moczopędnie, pomaga w niedoczynności wątroby,
- pietruszka – działa moczopędnie, ułatwia trawienie
- rozmaryn – pomaga na bóle głowy, działa przeciwzapalnie.
Oczywiście właściwości przypraw jest znacznie więcej, nie sposób wymienić ich wszystkich.
Gdzie kupić mieszanki przypraw i na co zwrócić uwagę przy wyborze?
Przyprawy można kupować oddzielnie – każda przyprawa w pojedynczej paczce, ale na rynku, np w sklepie domowaspizarnia.pl dostępne są również mieszanki przypraw, ułatwiające gotowanie. Poszukując mieszanki, warto zwrócić uwagę na opinie o sprzedawcy i jego rzetelność oraz pozycję na rynku. Sprzedawca cieszący się uznaniem na rynku, z pewnością na bieżąco uzupełnienia swoje zapasy, dzięki czemu mamy pewność, że otrzymamy przyprawy świeże i aromatyczne. A to podstawa gotowania.
Same mieszanki to bogactwo, wiele zależy od tego, jakie smaki lubimy i jaki aromat potrawy chcemy osiągnąć.
Podstawową mieszanką stosowaną w kuchni, jest curry, czyli mieszanina kminu rzymskiego, kopru włoskiego, chili, kolendry, gorczycy, kozieradki, kurkumy, czosnku, goździków i liści laurowych. Możesz też wybrać np. mieszankę 7 przypraw, w skład których wchodzi: papryka, kolendra, cynamon, ziele angielskie, goździki, gałka muszkatołowa, kardamon. Oczywiście mieszanek przypraw jest całe mnóstwo – warto wybrać takie, które będą pasować do Twojego smaku.
Jak przechowywać przyprawy?
Równie ważne, co wybór odpowiedniej mieszanki przypraw, jest ich właściwe przechowanie. Jeśli będziemy źle przechowywać przyprawy, będą one wietrzały, a z czasem traciły także zapach i aromat. W związku z tym, przyprawy należy przechowywać np.:
- wiaderku – szczelnie zamkniętym, gwarantującym odcięcie powietrza od środka.
- słoiku – dzięki temu przyprawa nie ma kontaktu z plastikiem, nie wietrzeje i długo pozostaje świeża i aromatyczna.
- fiolce – o pojemności około 15g, praktyczna i ładnie wyglądająca, nadaje się również na prezent.
Jak więc łatwo zauważyć, przyprawy to bogactwo smaków i aromatów. Trzeba tylko wiedzieć, jak komponować je w potrawach, jak wybrać odpowiednią mieszankę i jak przechowywać przyprawy w domu.