seler

Chrupiący seler pomaga na cukrzycę i choroby serca

Czy narzekamy z powodu nadwagi? Czy rano musimy wciągać brzuch, aby zapiąć nasze dżinsy? Jak wiadomo, przybieranie dodatkowych kilogramów z wiekiem staje się jeszcze łatwiejsze. A jeśli na dodatek wszystko skoncentrowane jest wokół brzucha, może to być spore zagrożenie dla zdrowia, oznaczające zespół metaboliczny.

Zespół metaboliczny to nie tylko jedna choroba, a raczej zestaw czynników, takich jak otyłość, wysokie ciśnienie krwi, wysoki poziom cukru we krwi i nieprawidłowy cholesterol. Na szczęście, najnowsze badania pokazują, że odwrócenie fali zespołu metabolicznego można rozpocząć od chrupiącego warzywka, jakim jest seler.

Seler na zmniejszenie zespołu metabolicznego

Pomimo tego, że to chrupiące pożywienie może nie być naszym ulubionym warzywem, powinniśmy sprawić, żeby takim się stało. A to dlatego, iż nowe badania pokazują, że seler może pomóc w powstrzymaniu zespołu metabolicznego.

Jak działa seler

Seler zawiera fitochemikalia, które zmniejszają uszkodzenia oksydacyjne. Jeśli nasze ciało nie jest w stanie efektywnie przetwarzać i usuwać wolnych rodników, prowadzi to do uszkodzeń oksydacyjnych – które, jak wcześniej stwierdzono, są zarówno przyczyną, jak i konsekwencją otyłości. Jednakże przeciwutleniacze (takie jak flawonole i witamina C) znajdujące się w selerze pomagają neutralizować wolne rodniki i korzystnie wpływają na ogólny stan zdrowia.

Seler może pomóc obniżyć ciśnienie krwi, czego dowodem jest niedawne badanie opublikowane w Nature Medicine Journal. Badanie to wykazało, że ekstrakty z nasion selera zawierają naturalny związek znany jako 3-n-butyloftalid, który może pomóc w otwarciu naczyń krwionośnych – umożliwiając łatwiejszy przepływ krwi.

Seler może też pomóc w walce z cukrzycą. Jak już wiemy, zespół metaboliczny znacznie zwiększa ryzyko zachorowania na cukrzycę. Na szczęście seler zawiera dietetyczne źródło luteoliny – związku roślinnego, który może zmniejszać insulinooporność i zmniejszać stany zapalne związane z otyłością.

Przeczytaj też o najgorszej żywności dla zdrowia serca.

Seler w dziennej diecie

Tak więc zadbajmy o to warzywko, ponieważ dodanie selera do codziennej rutyny jest bardzo łatwe:

  • Możemy podgrzać oliwę z oliwek i podsmażyć posiekany seler.
  • Możemy dodać trochę masła orzechowego do wnętrza selera, a następnie posypać go rodzynkami.
  • Możemy zmieszać chrupiące zielone łodygi selera w zupie.

Włączmy seler do naszej dziennej diety i korzystajmy z tego, jak poprawia nasze zdrowie!