cukrzyk

Przełomowa kombinacja składników odżywczych do odwracania cukrzycy

W dzisiejszych czasach cukrzyca jest tak powszechna – i tak często leczona lekami – że zdiagnozowanie tej choroby wcale nie jest już takie trudne. Jeżeli mamy wysoki poziom cukru we krwi, musimy go kontrolować, zazwyczaj przyjmując jakąś pigułkę. I gotowe. Jednakże radzenie sobie z cukrzycą rzadko jest takie proste.

Im dłużej żyjemy z tą chorobą, tym bardziej prawdopodobne jest, że będziemy cierpieć na dewastujące komplikacje – od nerwobólu po ślepotę, nawet jeśli jesteśmy na lekach. Dlatego nie powinniśmy iść na ugodę i traktować cukrzycę jako neutralną chorobę. O wiele lepiej jest z nią walczyć i być może nawet odwrócić cały ten gorzki proces.

Wojownicy do walki z cukrzycą

Według nowego badania jest na to naturalny sposób, ponieważ przyjmowanie codziennej dawki niezbędnych witamin i kwasów tłuszczowych omega-3 może skutecznie pomóc w zażegnaniu cukrzycy.

W badaniu przeprowadzonym w Kanadzie uczestniczyło około 1000 osób, które były w grupie wysokiego ryzyka zachorowania na cukrzycę albo już przyjmowały jeden z dwóch dziennych schematów suplementacji: same krople witaminy D lub krople witaminy D wraz z kwasami tłuszczowymi omega-3 EPA i DHA (występują w tłustych rybach, takich jak łosoś i makrela) oraz multiwitaminę.

Jednak należy tu dodać, że nie była zwykła multiwitamina. Oprócz wszystkich typowych składników ta multiwitamina zawierała również składniki odżywcze pochodzenia roślinnego, takie jak luteina (występująca w zielonych liściach), likopen (występujący w pomidorach), resweratrol (występujący w czerwonych winogronach), a nawet zielona herbata.

Zobacz też, jak na cukrzycę i choroby serca pomaga seler.

Zdrowotny posiłek w jednej kapsułce!

Po roku badań okazało się, że wśród osób, które już chorowały na cukrzycę, sama witamina D wystarczyła, aby odwrócić chorobę u 8 procent osób, które ją zażywały. Co więcej, prawie połowa pacjentów stosujących dietę z witaminami i omega-3 zażegnała swoją cukrzycę!

Pacjenci pozbyli się swojej choroby bez zmiany diety, bez utraty wagi, a nawet bez dodatkowych ćwiczeń. Po prostu otrzymali składniki odżywcze, których potrzebuje ich organizm!

Teraz wiemy z poprzednich badań, że dostarczanie wystarczającej ilości witaminy D jest niezbędne do kontroli poziomu cukru we krwi. A te wyniki sugerują, że witamina D jest jeszcze silniejsza w połączeniu z innymi składnikami odżywczymi.

Jednak z racji tego, że multiwitamina zawierała tak wiele różnych składników, trudno jest odróżnić, w jakim stopniu każdy z nich przyczynił się do tego wspaniałego wyniku. Aczkolwiek wiemy, że wszystko, co zmniejsza stan zapalny i stres oksydacyjny – w tym kwasy omega-3, resweratrol i luteina – może chronić trzustkę przed uszkodzeniem.

Tak więc, jeśli chcemy uniknąć cukrzycy albo ją zniszczyć, dobrym punktem wyjścia jest dieta pełna niezbędnych witamin i minerałów, taka jak dieta paleo, która kładzie nacisk na świeże, bogate w składniki odżywcze owoce i warzywa, ryby bogate w kwasy omega-3, mięso, orzechy i nasiona.

A ze względu na fakt, że w miarę starzenia się organizm może mieć trudności z przyswajaniem składników odżywczych z pożywienia, dobra multiwitamina zawierająca witaminę D wraz z suplementami oleju rybnego może zapewnić właściwą ochronę.

Oczywiście, zapobieganie jest zawsze o wiele lepszą opcją niż walka z chorobą. Dlatego najlepszym rozwiązaniem jest zmniejszanie ryzyka zachorowania na cukrzycę. I nie jest to tylko kwestia unikania cukru, ale także zmniejszenia toksycznego ładunku.