Farsz na pierogi ruskie według Magdy Gessler – klasyczny przepis kuchni polskiej

Pierogi ruskie to kwintesencja polskiej kuchni, a ich sekret tkwi w idealnie przygotowanym, kremowym farszu. Przepis Magdy Gessler na farsz do pierogów ruskich to gwarancja sukcesu – łączy w sobie tradycyjne składniki z profesjonalnymi technikami przygotowania. Ten sprawdzony przepis wyróżnia się wyjątkowym smakiem dzięki odpowiednim proporcjom ziemniaków i twarogu oraz sekretnym dodatkom, które nadają całości niepowtarzalnego charakteru.

Składniki na wyśmienity farsz do pierogów ruskich

Podstawą dobrego farszu są składniki najwyższej jakości. Warto zwrócić szczególną uwagę na rodzaj użytego sera i ziemniaków.

  • 1 kg ziemniaków typu mączystego (najlepiej odmiany Irga lub Bryza)
  • 500 g białego sera tłustego, zmielonego dwukrotnie
  • 2 duże cebule
  • 3 łyżki masła klarowanego
  • 1 łyżeczka soli (do smaku)
  • 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
  • 1 żółtko (opcjonalnie, do związania masy)

Sposób przygotowania idealnego farszu

Proces przygotowania farszu wymaga dokładności i przestrzegania kilku kluczowych zasad, które zagwarantują odpowiednią konsystencję i smak.

  1. Ziemniaki dokładnie umyć i ugotować w mundurkach (ze skórką) w osolonej wodzie – około 20-25 minut od momentu wrzenia.
  2. W międzyczasie pokroić cebulę w drobną kostkę i zeszklić na maśle klarowanym na złoty kolor. Nie przypalić, by nie wprowadzić goryczki do farszu.
  3. Ugotowane, jeszcze ciepłe ziemniaki obrać i przecisnąć przez praskę lub zmielić w maszynce do mięsa.
  4. Ser biały dwukrotnie zemleć w maszynce do mięsa lub dokładnie rozgnieść widelcem.
  5. Połączyć przestudzone ziemniaki z serem, dodać przesmażoną cebulkę wraz z masłem.
  6. Doprawić solą i pieprzem, dokładnie wymieszać. Opcjonalnie dodać żółtko dla lepszego związania masy.

Wskazówki od Magdy Gessler

  • Ziemniaki należy gotować w mundurkach, by nie nasiąkły wodą – dzięki temu farsz będzie bardziej zbity i nie wodnisty.
  • Ser powinien być świeży i tłusty – chudi ser sprawi, że farsz będzie suchy i mniej smaczny.
  • Cebulę należy smażyć na maśle klarowanym, nigdy na oleju – dodaje to charakterystycznego, maślanego aromatu.
  • Farsz najlepiej przygotować dzień wcześniej i przechowywać w lodówce – smaki lepiej się połączą.

Wartości odżywcze (na 100g farszu)

  • Wartość energetyczna: 165 kcal
  • Białko: 8,5 g
  • Tłuszcze: 7,2 g
  • Węglowodany: 18,3 g
  • Błonnik: 1,2 g

Przechowywanie i mrożenie

Gotowy farsz można przechowywać w lodówce do 2 dni w szczelnie zamkniętym pojemniku. Świetnie nadaje się również do mrożenia – zachowuje świeżość do 3 miesięcy. Przed użyciem należy rozmrażać go powoli w lodówce, nie w temperaturze pokojowej.