Czy jesteś jedną z tych, którzy zrobiliby wszystko, aby schudnąć i osiągnąć tę piękną, stonowaną sylwetkę, o której zawsze marzyłaś? Diety cud, takie jak diety wysokobiałkowe, mogą mieć poważne konsekwencje dla zdrowia naszej jamy ustnej.
Hiperproteinowe „cudowne” diety.
Zaślepieni pragnieniem poprawy naszego wyglądu w miesiącach poprzedzających lato, nie jesteśmy w stanie dostrzec rzeczywistości przed naszymi oczami: odżywcze i zdrowotne szkody, które wyrządzamy naszym ciałom. Preferowane przez wielu celebrytów, aby osiągnąć wyrzeźbione ciało, te diety charakteryzują się nieograniczonym spożyciem wędlin, mięsa, produktów mlecznych i jaj, wszystkie bogate w białka zwierzęce, pomijając żywności, takich jak zboża, ziemniaki, rośliny strączkowe i chleb, jak również ograniczenie spożycia owoców i warzyw. Utrata wagi od dwóch do trzech kilogramów w czasie krótszym niż tydzień lub sprzyjanie eliminacji płynów to niektóre z wielu obietnic tych diet, ale za jaką cenę?
Wpływ diety wysokobiałkowej na zdrowie jamy ustnej.
Ten rodzaj diety może być główną przyczyną infekcji jamy ustnej, wzrost próchnicy lub różnych chorób dziąseł, które mogą prowadzić do utraty zębów, między innymi. Jak stwierdza specjalista medyczny, wbrew temu, co się powszechnie uważa, na tej diecie organizm reaguje zużyciem białka wytwarzanego przez samo ciało, a nie tłuszczu. Na zdrowie naszej jamy ustnej będzie miało wpływ wiele negatywnych konsekwencji. Między innymi zmniejsza objętość, a także właściwości antybakteryjne i fizykochemiczne śliny.
Jednocześnie utlenianie tkanek będzie miało negatywny wpływ na utrzymanie zębów. Przyczynia się również do trudności w syntezie wapnia, a tym samym sprzyja osteoporozie.
Oprócz wpływu na nasz układ odpornościowy, stosowanie tych wysokobiałkowych diet może prowadzić do rozwoju chorób dziąseł, takich jak zapalenie dziąseł lub zapalenie przyzębia.
Może również prowadzić do niedoboru witamin, w tym z grupy A, B i C. Z jednej strony niedobór witaminy A będzie prowadził do wzrostu infekcji, a także do zmniejszenia ślinotoku i jego właściwości antybakteryjnych.
Z drugiej strony, niedobór witaminy B12 doprowadzi do zaniku brodawek językowych, zmieniając nasze poczucie smaku, a niedobór witaminy B2 zagrozi błonom śluzowym, powodując zapalenie jamy ustnej, które odnosi się do pojawienia się małych krostek na wewnętrznej stronie warg i policzków, lub doprowadzi do podrażnienia kącików ust. Niedobór witaminy C zmniejsza również zdolność do naprawy zmian chorobowych, a także zwiększa podatność na infekcje.