Masz już dość powtarzających się ziemniaków i makaronu? Domagasz się jakiejkolwiek odmiany w Twojej kuchni? Mamy dobrą wiadomość! Paleta możliwości jest tutaj przeogromna. Jeśli szukasz kulinarnej inspiracji, zacznij od przepisów na kuskus perłowy. Oto, dlaczego warto!
Nowoczesne dodatki zamiast ziemniaków i makaronu
Tradycyjny codzienny obiad i dbałość o wartościowe składniki – czy da się to połączyć? Jak najbardziej! Dziś mamy coraz większą świadomość tego, jak ważna jest odpowiednia dieta. Wielu z nas szuka pomysłów na to, czym zastąpić tak powtarzalne ziemniaki i makaron w codziennym menu. Coraz częściej na polskich stołach pojawia się kuskus perłowy. Oprócz niego wybieramy dziś także różnego rodzaju kasze czy ryż pełnoziarnisty.
Przepisy na kuskus perłowy mają swoją ogromną zaletę. Kuskus wydaje się nad wyraz uniwersalny. Podawać go można na zimno i na ciepło. Jego przygotowanie jest proste i nie zajmuje wiele czasu. Doskonale komponuje się z warzywami, strączkami czy mięsem. Można podawać go także w kolorowych sałatkach. Wachlarz możliwości jest przeogromny.
Dlaczego warto poznać kuskus perłowy?
Zacznijmy od tego, czym właściwie jest kuskus perłowy? To większe, sprężyste kuleczki z pszenicy durum, które przeważnie wymagają gotowania. To odróżnia je od klasycznego drobnego kuskusu. Nie posiada sztucznych dodatków ani konserwantów. Odznacza się czystym składem i krótkim czasem przygotowania. W 45 minut wszystko powinno być gotowe.
Jego delikatny smak zachwyci wielu. Dzięki niemu kuskus tak doskonale komponuje się z różnymi potrawami. A możliwości na wykorzystanie kuskusu w kuchni są praktycznie nieograniczone. Podamy go chociażby z duszonymi warzywami, ale też świetnie sprawdzi się jako dodatek do gulaszu. To, czy mamy do czynienia z odmianą mięsną czy wegetariańską, nie ma tu większego znaczenia. Dobrze smakuje z pomidorowym sosem, hummusem bądź grillowanymi warzywami.
Kuskus perłowy – przepisy oraz sposoby podawania
Przepisy na kuskus perłowy nie należą do skomplikowanych. Potrzebujemy cukru, pomidorów koktajlowych, średniej czerwonej cebuli, oliwy z oliwek, kaszy kuskus, soku z cytryny, miodu, ogórka, szpinaku, rukoli, kostki sera Apetina® oraz soli i pieprzu. Zaczynamy od rozgrzania piekarnika do temperatury 160°C lub 140°C w przypadku termoobiegu. Pokrojone pomidory kładziemy na nieprzywierającej blasze do pieczenia. Delikatnie posypujemy cukrem.
Na osobnej blasze rozkładamy czerwoną cebulę i kropimy oliwą z oliwek. Wystarczy 1 łyżeczka. Pieczenie obu składników powinno trwać około 40 minut do momentu, gdy zyskają lekko złoty kolor. Po tym czasie wyjmujemy blaszkę i odstawiamy do ostygnięcia.
W międzyczasie przygotowujemy garnek z wrzącą wodą. Możemy doprawić 1 łyżeczką soli. Gotujemy przez 8 minut, następnie odcedzamy i hartujemy w zimnej wodzie. Co jeszcze? Teraz potrzebujemy przyrządzić mieszankę cytryny z miodem. Mieszamy sok z cytryny i miód w małej misce. Dodajemy w dużej misce kusku, ogórek, liście sałaty oraz kostki serka Apetina®. Po przyrządzeniu wszystkich tych składników możemy serwować sałatkę.
Przepisy na kuskus perłowy: wartości odżywcze i korzyści dla zdrowia
Jedną z największych zalet kuskusu perłowego jest bogactwo błonnika i roślinnego białka, które dostarcza energii na dłużej. Kuskus perłowy jest polecany sportowcom, osobom na diecie, a także wszystkim miłośnikom kuchni roślinnej. Doskonale uzupełnia jadłospis w magnez, żelazo i fosfor, a przy okazji jest lekkostrawny i nie obciąża żołądka.
Przepisy na kuskus perłowy to tylko jedna z licznych alternatyw dla makaronu i ziemniaków. Zalecamy zaprowadzenie w kuchni jeszcze większej różnorodności. Do wyboru mamy kasze, pełnoziarnisty ryż, puree z warzyw, jak również bataty. Lista możliwości jest zdecydowanie dłuższa. Kuskus perłowy to nie tylko ciekawy dodatek. Może on doskonale sprawdzić się w roli głównej np. w przepysznej sałatce. Dzięki swojej uniwersalności może stać się inspiracją do kulinarnych eksperymentów, które odczarują kulinarną monotonię.
