4 jesienne smakołyki na bazie kawy, które przygotujesz samodzielnie

Czy kawa może być istotnym składnikiem jesiennej kuchni? Okazuje się, że jak najbardziej tak! Przekonaj się, w jaki sposób wykorzystać ją w pysznych, różnorodnych daniach.

Kawa to nie tylko pyszny napój. Sprawdź, jak wykorzystać ją w kuchni

Aromatyczna, pobudzająca, a przede wszystkim pyszna – napar z ziaren kawy jest napojem, bez którego wiele osób wprost nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia. Niektórzy stawiają na specjalistyczne urządzenia, takie jak ekspres przelewowy czy ciśnieniowy, inni zadowalają się kawą rozpuszczalną zalewaną wrzątkiem. Stosunkowo niewielu jednak ma świadomość, że kawa może być także interesującym składnikiem podczas gotowania!

Z dobrodziejstw kawy możesz korzystać przede wszystkim jesienią. Sprawdź, jak tworzyć pyszne dania z tym dodatkiem w roli głównej. Nie ma znaczenia, czy potrzebujesz pożywnego śniadania, interesującego deseru czy pełnoprawnego obiadu – kawa jest w stanie wprowadzić naprawdę unikalny twist. Oto pięć przykładów!

Pumpkin Spice Latte

Owszem, na sam start bierzemy kawę podawaną w tradycyjny sposób, lecz dzięki dodatkom staje się ona pełnoprawnym deserem. Do przygotowania Pumpkin Spice Latte możesz wykorzystać gotowy syrop dyniowy lub stworzyć go własnoręcznie. Wystarczy wlać do rondelka wodę, dodać dynię i przyprawy (np. cynamon, kardamon, imbir, wanilia, gałka muszkatołowa czy goździki), następnie gotować miksturę, dodać skondensowane mleko i zmiksować.

Niezależnie od formy, ciepły syrop dodajesz do przygotowanego już latte. Szklankę czy kubek możesz ozdobić pieczoną dynię, laską cynamonu i bitą śmietaną. I to się nazywa jesienny deser!

Kawowa owsianka z owocami

Kawową owsiankę można jeść zarówno rano, jak i na wieczór. Przygotowywanie jest naprawdę proste – wystarczy zalać płatki owsiane podwójnym espresso lub mocną kawą, dodać napój owsiany i szczyptę soli, a następnie zagotować je w rondlu. Na koniec warto dołożyć naturalny słodzik, np. syrop klonowy czy syrop z agawy.

Owocowe dekoracje pozostają całkowicie w Twojej gestii. Popularnymi wariantami są banany, morele czy borówki – świetnie komponują się z wyrazistym smakiem kawy.

Naleśniki kawowe

To kolejny niezwykle prosty, lecz wyrazisty przepis. Proces przygotowywania takich naleśników (lub pancake’ów, jeśli wolisz bardziej puszyste placki) wygląda dokładnie tak samo, jak w domyślnej wersji. Różnica? W zależności od przepisu do masy dodajesz albo mocną kawę, albo parę łyżeczek kawy rozpuszczalnej.

Tak przygotowane naleśniki będą miały wyczuwalną kawową nutę. Świetnie nadadzą się jako główny składnik śniadania na słodko lub oryginalnego deseru.

Chili con carne z kawą i czekoladą

Mięso z kawą? W pierwszej chwili takie połączenie wydaje się dość nietypowe. Okazuje się jednak, że mocna kawa i gorzka czekolada pasują świetnie do aromatycznego chili con carne.

Proces tworzenia tego przepisu nie jest trudny. Na patelni smażysz cebulę i czosnek, następnie dodajesz paprykę, przyprawy i chili w proszku. Potem dodajesz mięso, a po jego usmażeniu na patelni ląduje bulion i passata pomidorowa. Gdy sos się zredukuje, dodaj czerwoną fasolę, 25 ml bardzo mocnej kawy i parę kostek gorzkiej czekolady. Gdy czekolada się rozpuści, danie jest gotowe! Możesz je podawać z ryżem, tortillą lub nachosami.