ryby

12 najlepszych rodzajów ryb

Ryby to zdrowa żywność wysokobiałkowa, która jest szczególnie ważna ze względu na kwasy tłuszczowe omega-3. Związki te są niezbędnymi tłuszczami, jakich nasz organizm nie potrafi wytworzyć na własną rękę, ale bardzo ich potrzebuje.

W związku z tym przygotowaliśmy 12 najzdrowszych ryb, które powinny znaleźć się w dobrze zbilansowanej diecie każdego smakosza i entuzjasty zdrowej żywności. Ryby te są nie tylko doskonałe pod kątem profilu żywieniowego i bezpieczeństwa. Są również bardzo przyjazne dla środowiska. A to dlatego, że są bardzo pieczołowicie hodowane i wyławiane.

Łosoś alaskański

Od lat trwa debata na temat tego, czy lepszym rozwiązaniem jest łosoś dziki czy łosoś hodowlany. Łosoś hodowlany jest znacznie tańszy, ale może zawierać mniej kwasów omega-3 oraz mniej witamin i minerałów – w zależności od tego, czy jest nimi wzbogacony, czy nie.

Łosoś jest świetną opcją dla całej diety. Aczkolwiek, jeśli pozwala nam na to budżet, wybierzmy dziką odmianę. Możemy, na przykład, przyrządzić grillowanego łososia ze słodko-cierpkim sosem, aby uzyskać łatwe w przygotowaniu danie.

Dorsz

Ta łuszcząca się ryba biała jest doskonałym źródłem fosforu, niacyny i witaminy B-12. Warto dodać, że 100 g gotowanej porcji zawiera od 15 do 20 gramów białka.

Śledź

Jest to tłusta ryba podobna do sardynek. Szczególnie dobrze smakuje śledź wędzony. Należy jednak zaznaczyć, że ryby wędzone są wypełnione sodem, więc powinniśmy spożywać je z umiarem.

Mahi-mahi

Tropikalna ryba mahi-mahi może wytrzymać prawie każdy rodzaj gotowania. A z racji tego, że jest również nazywana delfinem, czasami jest mylona z prawdziwymi delfinami. Jednak nie musimy się martwić o pomyłkę ryby ze ssakiem.

Makrela

W przeciwieństwie do szczuplejszych ryb białych, makrela jest rybą tłustą i bogatą w zdrowe tłuszcze. Musimy tylko pamiętać, że makrela królewska jest rybą o wysokiej zawartości rtęci. Dlatego wybierajmy mniejsze makrele albo makrele atlantyckie.

Okoń

Okoń to kolejna ryba biała. Ma średnią konsystencję i może pochodzić z wód oceanicznych lub słodkich. Ze względu na łagodny smak dobrze komponuje się z aromatyczną panierką panko.

Pstrąg tęczowy

Hodowlany pstrąg tęczowy jest w rzeczywistości bezpieczniejszą opcją niż dziki, ponieważ jego hodowla opiera się również na ochronie przed zanieczyszczeniami. Ponadto, jest to jeden z najlepszych rodzajów ryb, które można jeść pod względem ekologicznym.

Sardynka

To również jest tłusta ryba, a do tego bogata w wiele witamin. Wersja z puszki jest łatwa do znalezienia i jest bardziej pożywna, ponieważ spożywamy całą rybę, w tym kości i skórę – nie musimy się tym obawiać, ponieważ są one prawie rozpuszczone.

Skalnik prążkowany

Hodowlany skalnik prążkowany lub dziki to kolejna zrównoważona ryba. Charakteryzuje się jędrną, ale łuszczącą się konsystencją, a do tego jest niezwykle smaczna.

Mintaj alaskański

Mintaj alaskański jest zawsze poławiany na wolności w wodach północnego Pacyfiku. Ze względu na łagodny smak i lekką konsystencję jest rybą najczęściej używaną na paluszki rybne i inne panierowane produkty rybne.

Golec arktyczny

Golec arktyczny należy do rodziny łososiowatych. Wygląda jak łosoś, a jego smak przypomina smak pstrąga. Mięso jest jędrne, od ciemnoczerwonego do jasnoróżowego, z drobnymi płatkami i dużą zawartością tłuszczu.

Hodowany golec arktyczny znajduje się głównie w zbiornikach przybrzeżnych, ponieważ jest w nich mniej zanieczyszczeń niż wodach przybrzeżnych.

Tuńczyk

Świeży, czy puszkowany, tuńczyk zawsze smakuje świetnie. Wybierając świeżego tuńczyka, skupmy się na tych błyszczących kawałkach o świeżym zapachu oceanu. Tuńczyk jest łatwy w przygotowaniu – wystarczy go szybko przysmażyć na dużym ogniu.

Musimy jednak ograniczyć spożywanie tuńczyka żółtopłetwego, albacore i ahi ze względu na wysoką zawartość rtęci. Zamiast tego, postawmy na tuńczyka skipjack.

I zawsze pamiętajmy, że spożywanie różnych ryb kilka razy w tygodniu dostarczy naszemu organizmowi wielu składników odżywczych potrzebnych do zbilansowanej diety.